Miten puhutaan palkasta?
Palkkaneuvottelu nostaa sykkeen joka kerta. Oman osaamisen, kykyjen ja työntekijätaitojen esiintuominen ja arvioiminen on toisinaan jopa kiusallista, eikä tule kaikilta luonnostaan - eikä tarvitsekaan. Omien onnistumisten nostamisessa voi halutessaan kehittyä (tarkempia vinkkejä löytyy Gigin jutusta Puhu (myös) onnistumisistasi), mutta palkkaneuvottelu ei sitä automaattisesti edes vaadi. Tässä neljä vinkkiä palkkakeskustelun haltuunottoon!
1) Palauta mieleesi hyvän neuvottelutilanteen lainalaisuudet
Vaikka palkka-aihe herättää tunteita, älä lähde keskusteluun valmiiksi kiihtyneenä tai lannistuneena. Muista, että kyseessä on keskustelu ja molemmat keskustelun osapuolet ovat ihmisiä, joten molempien vastuulla on pitää keskustelu asiallisena ja kunnioittavana. Tutustu esimerkiksi Gigin Neuvottele like a pro -juttuun, jossa käydään läpi hyvän neuvottelutilanteen kulmakivet: valmistaudu, kuuntele, älä provosoidu ja hae yhteistä ymmärrystä. Hyvässä yhteistyössä ja -ymmärryksessä käyty keskustelu auttaa sinua myös mahdollisen kompromissitilanteen hyväksymisessä. Jos haluat keskustella palkastasi palkkakeskustelukierroksen ulkopuolella, kerro esihenkilöllesi halustasi keskustella palkastasi: näin hänkin pystyy valmistautumaan keskusteluun.
2) Hae tietoa ja mieti tarkkaan, mitä pyydät
Mieti tarkkaan, mitä pyydät ja millä haitarilla: mitä haluat saada ja mihin vielä tyydyt. Varaudu siihen, että esihenkilösi todennäköisesti ehdottaa jotain pyytämäsi summan alle, joten ole pyynnössäsi rohkea. Varo kuitenkin, ettet uutta työtä hakiessasi jää kärkijoukosta ulos liian suuren palkkatoiveen vuoksi - muista siis myös kohtuus. Jos olet epävarma siitä, mitä pyydät, voit hakea tietoa erilaisten palkkavertailujen kautta (löytyy googlaamalla), avaamalla keskustelua eri ammattiryhmien somekanavilla tai jopa ihan kysymällä vastaavaa tehtävää tekevältä henkilöltä. Vaikka elämme hienosti pikkuhiljaa kehittyvän palkka-avoimuuden aikaa, niin pidättäydy kuitenkin kysymästä suoraan henkilön kuukausipalkkaa - tiedustele mieluummin, osaisiko hän kertoa, millaisella palkkahaitarilla kyseistä tehtävää tehdään ja miten minkäkin mittainen kokemus mahdollisesti vaikuttaa palkkaan.
3) Perustele, perustele, perustele
Perustelun tärkeyttä ei voi liikaa korostaa. Missä sinä olet onnistunut viime aikoina? Minkälaista palautetta olet saanut? Mitä lisäarvoa olet tuottanut organisaatiolle? Missä tiimisi on onnistunut? Minkälaisia lukuja pystyt esittämään kertomasi tueksi? Mikä on muuttunut edellisen palkkakeskustelun jälkeen? Miksi sinä ansaitsisit enemmän palkkaa kuin nyt tai palkkatoiveesi verran? Tämä on tärkeää, joten mieti nämä asiat etukäteen huolella. Jos itsestä puhuminen tai palkkaneuvottelu yleisesti hermostuttaa sinua, harjoittele perustelujen rauhallista läpikäymistä joko peilin edessä tai kaverin kanssa. Varaudu myös argumentoimaan.
4) Muista myös kuunnella
Jos sait sen, mitä pyysit, niin paljon onnea! Mahdollisesti sait kuitenkin vastatarjouksen: kuuntele perusteet ja mieti huolella, ovatko ne sellaisia, jotka allekirjoitat, vai haluatko vielä jatkaa neuvottelua. Keskustelussa on tärkeää kuunnella myös siksi, että saat todennäköisesti esihenkilöltäsi erittäin tärkeää tietoa siitä, mitä sinun tulee tehdä, että pääset alun perin toivomaasi palkkatavoitteeseen jollain aikavälillä. Jos et, kysy suoraan: mitä minun pitäisi tehdä tai millaisia vastuita ottaa, että pääsisin haluamalleni palkkatasolle. Kun tämä on tiedossasi, voit miettiä haluatko muovata uratavoitteitasi tähän suuntaan.
Tuottoisia palkkakeskusteluja, ystävät!