Puhu (myös) onnistumisistasi
Omien onnistumisten nosto töissä tuntuu, no, vähintäänkin oudolta, ehkä hiukan kiusalliseltakin. “Laiska töitään luettelee”, sanotaan. Suomalaisessa työkulttuurissa työpaikoilla arvostetaan usein nöyriä työmyyriä, jotka eivät paljon tekemisillään kehuskele. Varsinkin tyttöjä ja naisia on usein palkittu hiljaisesta suoriutumisesta: koulumenestystä tulee, kun hoidat työsi hyvin etkä pidä itsestäsi meteliä. Työpaikoilla tämä käyttäytymismalli harvoin palvelee ketään.
Kun töitä tehdään projekteissa tai ketterästi erilaisten ongelmien ympärille soveltuvia porukoita kooten, halutaan luonnollisesti mukaan parhaat (ja usein myös kivoimmat - sori vaan kaikki, jotka ajattelette v-mäisen käytöksen olevan työpaikoilla ok) osaajat. Jos et pidä osaamisestasi ääntä, saattaa ainoa taitosi tunnistava tyyppi olla esihenkilösi - ja hän ei valitettavasti voi olla aina kaikkialla paikalla nostamassa häntääsi. Joten kissan on nostettava häntänsä ihan itse.
Miten ihmeessä sellainen sitten tehdään? Voiko kukaan muokkautua uskottavasti hiljaisesta tekijästä rehvakkaaksi omien onnistumisten esittelijäksi yhdessä yössä? No ei voi, eikä sellainen ole tarpeenkaan. Jos omien onnistumisten nostaminen tuntuu epäluonnolliselta tai kiusalliselta, suhtaudu siihen toisin: sen sijaan, että ajattelet tuovasi itseäsi esiin, mieti asiaa enemmänkin siltä kannalta, mitä arvoa tuot projektiin tai työryhmään. Käy läpi ainakin seuraavat kysymykset mielessäsi: Mitkä viimeaikaisista onnistumisistani voisivat olla toisinnettavissa eri projekteissa? Onko verkostoni sellainen, joka auttaisi minua tuomaan projekteihin lisäarvoa? Mitä sellaista osaamista minulla on, mistä eri kokoonpanoissa olisi hyötyä ja miksi?
Ole kiinnostunut mitä muut tekevät ja kysele innostuneesti sinua kiinnostavista projekteista. Ilman suurempaa rehvakkuutta voit nostaa esiin sitä, mitä olet itse oppinut vastaavissa tilanteissa ja ehkä hivuttaa jopa keskusteluun keskeiset onnistumisesi. Jos oman arvon esiinnostaminen kauhistuttaa, voit myös aloittaa keskustelun nostamassa tiimisi onnistumisia yleisissä keskusteluissa. Kun kuulet, että jossain päin organisaatiota työstetään jotain, jota olette tiiminne kanssa jo tehneet, tarjoa parhaiden käytäntöjen jakamista, tuo näkökulmia ja kerro olevasi tarvittaessa sparrailukumppanina.
Omien onnistumisten esittelemisen kiusallisuus hälvenee myös sen arkipäiväistämisellä. Kun seuraavan kerran kuulet jonkun esitelmöivän omista onnistumisistaan töissä, sen sijaan että pyörittelet silmiäsi, lähde tilanteeseen mukaan! Onnittele ja kehu, osoita (ja tunne) vilpitöntä iloa toisen onnistumisesta. Kehu työkavereitasi heidän selkiensä takana, anna krediittiä sille kelle se kuuluu, jaa positiivista palautetta työyhteisössä laajemminkin. Omankin onnistumisen nostaminen muuttuu tämän myötä helpommaksi.
Kun tämä alkaa tuntua helpolta, voit jopa harkita seuraavan askeleen ottamista: oman osaamisen nostamisen myös työpaikan ulkopuolella. Päivitä onnistumisesi LinkedIniin, kirjoita blogia, käytä puheenvuoroja seminaareissa ja summiteissa. Vaikka omien onnistumisten nostamisen tavoitteena ei olisikaan uudet uranäkymät, kuka tietää mitä vielä voi käydäkään!
Jos aihe kiinnostaa, käy lukemassa lisää:
How to Self-Promote (When You Don´t Like to Self-Promote) / Harvard Business Review
Savvy Self-Promote / Harvard Business Review
Complete Guide to Self-Promotion / Center for Creative Leadership