Viisi vinkkiä parempaan muistamiseen

Jos nykyihmiseltä kysyttäisiin kahta suurinta kognitiivista haastetta, liittyisivät vastaukset hyvin todennäköisesti joko keskittymisen tai muistamisen vaikeuksiin. Onneksi molempia voi treenata! Ensimmäiseen löydät vinkkejä esimerkiksi täältä, eikä toisenkaan suhteen ole huolta: todennäköisesti muistissasi ei ole mitään vikaa, arkesi lienee vaan niin täynnä hälytyksiä ja keskeytyksiä, ettet kykene painamaan mieleesi kaikkea mahdollista. Jos huomaat unohtelevasi asioita tuon tuosta, on tilanteen rauhoittaminen ja rauhoittuminen tärkeää. Gigi on listannut avuksesi myös viisi vinkkiä parempaan muistamiseen, ole hyvä! 

1) Haasta aivojasi

Lauta- ja muistipelien pelaaminen, ristikoiden täyttäminen sekä kaikenlaiset älypelit aktivoivat aivoja ja aktivointi taas tukee muistin toimintaa. Myös taiteen kuluttamisella on positiivinen vaikutus aivoterveyteen: lue siis kirjoja, käy taidenäyttelyissä tai ilmoittaudu tanssitunnille - viimeisestä on muutakin neurologista hyötyä! Aivoja voi haastaa myös tekemällä asiat välillä toisin kuin yleensä: kokeile syödä haarukka väärässä kädessä, mene ryhmäliikuntatunnilla eri paikkaan kuin yleensä tai kulje töihin eri reittiä kuin tavallisesti.

2) Älä multitaskaa

Helpommin sanottu kuin tehty, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoista! Kun keskityt yhteen asiaan kerrallaan (ihan oikeasti), pystyt kiinnittämään asioihin huomiota riittävän kauan niin, että ne tallentuvat päähäsi (eli toisin sanoen siirtyvät työmuistista säilömuistiin). Jos ajatus katkeaa kesken kaiken esim. viestiääneen tai näytöllä pomppaavaan notifikaatioon, todennäköisyys muistettavan asian katoamiseen työmuistista unholaan on suuri.

3) Tee muistitreeniä

Myös muistia voi treenata! Muistamisen mestariksi tuleminen vaatii päämäärätietoista treeniä, mutta myös pienemmän kaavan harjoitukset voivat auttaa. Haasta itseäsi opettelemalla ulkoa numerosarjoja, laulunsanoja, ystävien syntymäpäiviä tai vaikka USA:n osavaltiot: kenties opit ja omaksut muutaman hyvän muisti- ja palastelutekniikan, jota voit hyödyntää myöhemmin!

4) Panosta palautumiseen

Pitkään jatkuneella stressillä on tutkimusten mukaan negatiivinen vaikutus muistamiseen. Vaikka stressaantuneelle sanottu “älä stressaa” -heitto tuskin auttaa ketään, yritä miettiä stressitilan jatkuessa keinoja, jotka saavat sinut parhaiten palautumaan edes hetkellisesti. Ystävien seura, metsäkävely, hikitreeni, kuuma kylpy? Muistiasioista ei kuitenkaan tarvitse ottaa lisästressiä - aivot palautuvat kyllä kun sen aika on.

5) Nuku, liiku, syö hyvin

Muistiin pätee sama sääntö kuin muihinkin aivoterveyden osa-alueisiin: riittävä uni, liikunta ja ravinteikas ruokavalio tukevat myös muistamista. Hyvät yöunet lisäävät sekä työmuistin tehoa että opitun muistamista. Asiat myös tallentuvat säilömuistiin nukkuessasi. Liikunta aktivoi aivoja ja pitää mielialan korkealla: tämä auttaa myös muistia. Aivoja auttaa marjojen, kasvisten, hedelmien ja pähkinöiden lisäksi omega-3:a sisältävät ruoat, kuten rasvainen kala. Myös B12-vitamiinin puutoksella voi olla yhteyttä muistihäiriöihin, joten jos asia mietityttää, voi omat B12-tasot mitata verikokeella.

Lähde: Duodecim