10.1.2024
Keskity nyt!
Ah, keskittymiskyky - tuo 2020-lukulaisen tietotyöläisen fantasioinnin kohde! Kaikki haluavat sitä, suurin osa tietää miten sen saa - mutta kaadumme kollektiivisesti kalkkiviivoille, kun sen eteen pitäisi alkaa tehdä töitä. Eikä siinä mitään - kilpaileehan keskittymistaitomme suhteellisen hienosti rakennettujen laitteiden ja applikaatioiden kanssa.
Surullista kyllä, aivotutkimus kertoo, että saadaksemme lisää keskittymiskykyä tulee meidän luopua siitä, mitä eniten rakastamme: multitaskauksesta. Tutkimus osoittaa, että vaikka sitä on vaikea uskoa tai hyväksyä, multitaskaaminen ei ole mahdollista. Siitäkään huolimatta, että suurin osa meistä uskoo omiin ainutlaatuisen maagisiin kykyihinsä olla läsnä palaverissa JA kirjoittaa samanaikaisesti sähköpostia. Työelämän psykososiaaliset kuormitustekijät, erilaisten whatsapp-ryhmien viestit ja appien notifikaatiot päälle, ja keskittymiskykymme mädäntyminen on valmis!
Iloinen asia on se, että emme ole menetettyjä tapauksia: aivot palautuvat kyllä. Siihen tarvitsemme vaan hieman päämäärätietoisuutta ja aika paljon tahdonvoimaa. Ole puhelimella silloin kun täytyy olla, mutta hyväksy se, ettei se ole palauttavaa aikaa (pahoittelut). Lounastauolla puhelimen selailun sijaan lepuutat aivojasi (ja silmiäsi) katsomalla kauas tai esimerkiksi lukemalla kirjaa tai lehteä - tai keskittymällä vain syömiseen. Saat palauttavaa aikaa aivoillesi, kun keskityt yhteen asiaan kerrallaan, etkä tartu jokaiseen impulssiin, joka mieleesi tai elintilaasi hiipii. Aloita helpon kautta: aseta tavoitteeksesi, että teet joka päivä yhden puhelimeentarttumisimpulssin sijaan jotain muuta kuin tartut puhelimeen. Jo tällä voit saada aikaan ainakin pienen ihmeen.
Töissä moni käyttää pomodoro-tekniikkaa keskittymistä vaativiin tehtäviin. Myös töiden tauottaminen (ei ole tauko, jos katsot puhelinta - sori siitäkin) ja liikehdintä päivän aikana auttaa keskittymisen haasteisiin. Toiset neulovat tai piirtelevät kokouksen aikana parantaakseen keskittymistään: hyviä tapoja molemmat. Pääasia, ettet laita aivojasi ylikuumentumaan hyppyyttämällä fokustasi jatkuvasti tehtävästä toiseen (47 sekuntia on keskimääräisesti se aika, jonka keskityt yhteen tehtävään töissä. 47 SEKUNTIA.)
Ylen sivuilla voit testata omaa keskittymiskykysi tilaa. Gigi suosittelee myös lämpimästi esimerkiksi aivotutkija Minna Huotilaisen teosta Aivosi tarvitsevat tauon (Tuuma 2021). Sekä hetkiä, jolloin et tee yhtään yhtään mitään.