Milloin kannattaa hiljentää?
Töissä voi olla välillä vähän rankkaa. Milloin kyse on kiirepiikistä, milloin epätasaisesti jakautuneista vastuista, milloin organisaatiomyllerryksistä - yhtä kaikki, pienet kuilut ja kumpareet kuuluvat työarkeen. Välillä niitä kestää paremmin, toisinaan huonommin: sekin on ihan normaalia. Arjen kokonaiskuormitus on puolestaan se, jota kannattaa tarkkailla: jos tiedät töissä olevan stressiä aiheuttava kausi, kannattaa muuta kuormitusta säädellä mahdollisuuksien mukaan. Mutta koska elämän ohjaaminen ei ole aina omissa käsissä, ei kuormittavien elementtien määrääkään voi aina päättää. Tällöin on hyvä oppia tunnistamaan, mitkä merkit osoittavat, että kuormitusta on syytä tavalla tai toisella vähentää tai edes säädellä ennen kuin uuvahtaa kokonaan.
Mielenterveystalo on listannut alkavan ylikuormituksen mahdollisiksi ensi merkeiksi seuraavia:
Asioiden unohtelu ja keskittymisvaikeudet
Puhelimeen ja viesteihin vastaamisen välttely
Aloittamisen vaikeus
Energiaa ei riitä työpäivän jälkeen enää muuhun
Innostuminen ja ilo ovat vähissä
Kyynistyminen
Yhteydenpito läheisiin vähenee
Yöheräileminen ja vaikeus nukahtaa uudestaan
Töiden aloittaminen tuntuu vastenmieliseltä
Ylikuormittuneisuus voi myös näkyä ammatillisen itsetunnon laskemisena tai oman työn merkityksen kyseenalaistamisena, tai ilmetä jatkuvana väsymyksenä, joka ei häviä lepäämällä.
Mikäli tunnistat itsessäsi näitä merkkejä tai koet muutoin ylikuormittuneisuutta, voivat seuraavat harjoitteet auttaa:
Tunnista voimavaratekijät ja energiasyöpöt. Listaa päivän aikana tekemiäsi asioita, jotka vievät energiaa sekä niitä, jotka lisäävät sitä. Tutki viikon ajan, kuinka nämä asiat jakautuvat ja näkyykö asioissa epätasapainoa: onko esimerkiksi jotkut päivät täynnä vain negatiivista kuormitusta tuottavia asioita? Voisiko näitä jakaa tasaisemmin pitkin viikkoa?
Tutki arkea kokonaisuutena. Onko arkipäivissäsi riittävästi palauttavia hetkiä ja voisiko niitä lisätä niihin kausiin, kun työ kuormittaa enemmän? Palautuminen ei tarkoita aina sohvalla makaamista: se voi tarkoittaa myös sellaisten asioiden lisäämistä arkeen, jotka lisäävät iloa. Tässäkin on toki hyvä tunnistaa se, että välillä myös kivat asiat voivat lisätä kokonaiskuormitusta: välillä esimerkiksi on järkevää miettiä, kannattaisiko kovasykkeinen lempijumppa syytä vaihtaa lempeämpään liikkumiseen kovan työkuormituksen kaudella. Tai miettiä omia vapaaehtoistoimia: vaikka lapsen harrastuksen huoltajana tai taloyhtiön hallituksen puheenjohtajana toimiminen voi tuoda iloa, voivat ylimääräiset vastuut myös tuoda ylimääräistä stressiä. Tällöin voi keskustella vaikka tehtävien väliaikaisesta siirtämisestä jollekin toiselle.
Panosta keskittymiseen. Multitaskaus lisää helposti kuormittumista ja aiheuttaa ikävän usein sen, että asiat jäävät puolitiehen. Kokeile, saisitko arkeesi laatua ja rauhaa panostamalla keskittymiseen. Vinkkejä tähän löydät esimerkiksi tästä Gigin postauksesta.
Lisää apua kuormituksen hallintaan löydät muun muassa Työturvallisuuskeskuksen sivuilta. Älä jää kuormituksen tunteiden kanssa kuitenkaan yksin: moni kokee saaneensa helpotusta kuormitukseen jo sillä, että pääsee puhumaan siitä jonkun kanssa. Palauttavaa kevättä!