Työnhaun viisi tärkeintä asiaa

Työnhaku: raskasta, työlästä, emotionaalisesti kuluttavaa omien epävarmuuksien keskellä pyörimistä. Kyllä, kaikkea tätä, mutta onneksi myös toisinaan hykerrystä, jännitystä, joskus onnistumistakin. Ikävä fakta tietty on, että työnhaussa harvoin säästyy pettymyksiltä. Kaikella ei todellakaan tarvitse olla hopeareunusta, mutta työnhaussa tapahtuviin pettymyksen hetkiin kannattaa kuitenkin suhtautua epärationaalisen fatalistisesti: tämä paikka ei ollut tässä hetkessä minua varten. Gigi on listannut olennaisimmat asiat viidestä tärkeimmästä työnhaun vaiheesta, jotka toivottavasti helpottavat hakuprosessia edes hieman!

1) Tee taustatutkimusta

Kiinnostavaan työpaikkailmoitukseen törmätessä käy helposti niin, että tunteet menevät järjen edelle. Se on täysin ok, mutta myös hieman ongelmallista: se, että saat vakuutettua itsesi siitä, että voit totta kai kulkea kahden tunnin työmatkan päivittäiseen läsnätyöhön ongelmitta, ei poista sitä, että arkesi tulee vaikeutumaan huomattavasti (toki toisinaan on myös tosiasia, että töitä pitää hakea ja saada jostain - jos tilanteesi on tämä, voit skipata nämä jaarittelut ja hypätä suoraan kohtaan 2). Listaa itsellesi vähintään kolme asiaa, joiden täytyy toteutua uudessa työssä: mitkä ovat arkesi kannalta tärkeät asiat, mistä olet valmis tinkimään? Palkkaus, urapolkunäkymät, työmatkat? Mitkä ovat organisaation hybridikäytännöt - jos teet töitä mieluiten kotona tai kahvilassa, onnistuuko tämä? Millainen johtamisfilosofia organisaatiossa on: mikromanageerausta vai luottamusta? Millainen ihmiskäsitys organisaatiossa on? Organisaation verkkosivut kertovat myös paljon organisaatiokulttuurista ja henkilöstöjohtamisen kypsyystasosta - älä ohita näitä teemoja innostuspäissäsi. Tutki ja tutustu: tästä on myös paljon apua seuraavissa kohdissa.

2) Päivitä CV

Tylsähkö uutinen: CV pitää päivittää jokaisen haun kohdalla. Vaikka ajattelet, että viimeisimmän työsuhteen päivittäminen CV:n perään riittää, niin pahoittelut: ei se riitä. CV ei ole vain luettelo tekemistäsi asioista: rekrytoija haluaa tietää toki paitsi mitä teit, millaisia muita tehtäviä rooliin kuului, mitä vastuita sinulla oli ja niin edelleen. Ja tämä kaikki haettava paikka mielessä pitäen: älä käytä aikaa tehtäviin, jotka eivät ole relevantteja haettavan position kannalta. Vaikka CV:ltä vaaditaan paljon, sen tulee ennen kaikkea olla selkeä ja napakka. Visuaalisuuskin on plussaa, mutta silti: selkeys ja tiiviys edellä. Vaikka ehkä itsestäänselvyys, niin silti: laita CV:seen kuva, jossa näytät mukavalta! Rekrytoijatkin ovat vain ihmisiä - tämäkin voi vaikuttaa.

3) Hakemustekstin laatiminen

Myös hakemustekstissä tiivis on kaunista! Rekrytoijat lukevat pahimmillaan satoja hakemuksia haettavaa tehtävää kohden, joten tee napakasti selväksi, mitä osaat ja mitä tarjoaisit organisaatiolle. Lue hakuilmoitus supertarkkaan ennen kuin alat kirjoittaa: mitä haetaan? Kerro sitten yksi kerrallaan, miksi ja miten olet päätynyt ottamaan nämä asiat haltuun, mistä osaamisesi on peräisin, mitä mikäkin positio on ehkä opettanut sinulle matkalla. Voit myös kertoa, mitä muuta sellaista osaamista sinulla on, josta olisi hyötyä organisaatiolle. Mutta siinäpä se. Hakemusteksti ei missään nimessä saa olla yli A4:sta, ellei sinulla ole jotain erittäin käänteentekevää sanottavaa. Mieluummin ei silloinkaan. Koskee myös videohakemuksia: jos videolle on annettu aikaraja, älä ylitä sitä.

4) Haastatteluun pääseminen

Hurraa, haastatteluun! Haastattelu on aina superjännittävä tilanne (jos ei jännitä, voit miettiä kuinka paljon tehtävää oikeasti haluatkaan), mutta hermot pysyvät kurissa hyvällä valmistautumisella. Ennen haastattelua käy mielessäsi läpi ainakin seuraavat asiat: Missä asioissa olet hyvä? Mikä nykyisessä tehtävässä on parasta? Missä asioissa haluat kehittyä? Miten suhtaudut epäonnistumisiin (omiin tai muiden)? Mikä on ollut urasi vaikein paikka ja mitä siitä opit? Mihin suuntaan haluat kehittyä? Kun nämä asiat ovat sinulle selkeitä, on sinulla jo hyvä pohja vastata moniin kysymyksiin. Listaa tämän lisäksi itsellesi paperille asiat, jotka haluat ehdottomasti saada sanotuksi, sekä kysymykset, joihin haluat rekrytoijien vastauksen. Hyväksy myös se, että haastattelun jälkeen pitkin päivää sinulle tulee mieleen asioita, jotka olisi pitänyt tajuta sanoa. Niin käy kaikille, sen kanssa pitää vaan elää. Jos jännitys ennen haastattelua käy mahdottomaksi, kokeile jotain (tai kaikkia) näistä kolmesta: psykologinen huokaus, power posing, PMR.

5) Työn vastaanottaminen

Mahtavaa, jos pääsit tänne asti! Tämä kohta on oikeastaan hyppäys takaisin kohtaan yksi, paitsi paremmin tiedoin: nyt kun olet käynyt tarkentavia keskusteluja organisaation kanssa, on aika riisua ruusunpunaiset lasit ja miettiä tarjottua työtä huolella. Ovatko kohdassa yksi listaamasi kolme tärkeintä asiaa toteutumassa uudessa tehtävässä? Jos eivät, mieti mitä niiden tilalle tulee. Oletko aidosti ja oikeasti valmis joustamaan niistä, vai kutkuttaako muutos ja hykerryttävä tunne siitä, että juuri sinut haluttiin tehtävään? Ole itsellesi rehellinen ja kuuntele itseäsi tarkkaan. Jos joku epäilyttää, kysy - usein pienissäkin epäilyissä voi olla totuuden siementä taustalla.

Työnhaku voi olla haastavaa, mutta nämä asiat huomioimalla voit olla jos askeleen lähempänä sitä unelmallista tilannetta, että pääset tekemään päivittäin jotain sellaista, joka saa sinut onnelliseksi. Ja siihen kannattaa panostaa! Gigi toivottaa valtavasti tsemppiä kaikille työnhakijoille - luottakaa itseenne ja osaamisenne, sillä pääsee jo pitkälle.