Side hustling
Side hustling, sivutyön tekeminen oman työn ohessa, ei ole ilmiönä uusi, mutta kasvavissa määrin tapetilla. Useimmiten side hustleen viitataan, kun puhutaan ihmisten halusta toteuttaa omaa intohimoaan mahdollisimman vähäisin taloudellisin riskein: ajatuksena on ehkä tienata hieman lisää rahaa, mutta ennen kaikkea tehdä jotain kiinnostavaa tai merkityksellistä - tai ihan vaan hauskaa. Toisinaan side hustle johtaa uuteen uraan tai ammattiin, toisinaan se jää vain sivuharrastukseksi oman työn ohelle.
Organisaatiot ovat jo tovin varautuneet Gen Z:n toiveisiin työmarkkinoilla ja pohtineet omia mahdollisuuksiaan solmia esimerkiksi kolmen viikkotyöpäivän työsuhteita, jos työntekijä haluaakin tehdä pari päivää viikossa jotain ihan muuta. Ja mikseivät varautuisi: side hustlauksesta puhutaan jo niin paljon, että organisaatiot sulkevat ovet itseltään parhaiden osaajien saamiseksi, jos eivät kykene hahmottamaan työelämää uudella tavalla.
Miksi side hustlaus on näin vahvasti tässä ajassa kiinni? Koska se on helppoa, kirjoittaa Business Insider. Jos sekä joustava etäilyn mahdollistava päätyö että sivutyö ovat onlinessa, tulee kahden työn tekeminen erittäin helpoksi. Myös taloudellisesti haastavat ajat ajavat ihmisiä lisätienestin äärelle: viimeistään korona-ajat osoittivat sen, että tulolähteitä kannattaa olla useampia.
Jos haluaa side hustlen, mitä päätyön ohella voisi sitten tehdä? Forbes on listannut 30 parasta ehdotusta side hustleiksi vuonna 2024 ja listalta löytyy kaikkea koirien päivähoidosta osa-aikaisena assistenttina toimimiseen sekä online-kurssien tekemisestä YouTube-kanavan perustamiseen. Times-lehden 30 parhaan side hustlen listaus puolestaan ei turhia tartu koulutuksen tai osaamisen muotoseikkoihin, vaan tarjoaa vaihtoehdoiksi esimerkiksi meikkitaiteilijaksi tai valokuvaajaksi ryhtymistä.
Myös Gigi on tottakai listannut astetta kevyemmin viisi hyvää ehdotusta side hustleksi intohimojen toteutukseen tai ihan vaan rahan tienaukseen!
1) Ruoka ja leivonta
Jos ruoanlaitto tai leipominen ovat intohimosi, voit alkaa tarjota catering-palveluita tai kakkujen tekoa esimerkiksi kaupunginosaryhmissä.
2) Taiteen ja käsitöiden myyminen
Jos olet kuvataiteen tai kädentaitojen hallitsija, tee koruja, taidetta tai muita käsitöitä ja laita niitä myyntiin esim. Etsyyn tai osallistu erinäisiin myyjäisiin.
3) Tarjoa konsultointia
Jos sinulla on työelämäosaamista, josta joku voisi olla halukas maksamaan, voi sivutoiminen konsulttityö sopia sinulle!
4) Somesisältöjen tuottaminen
Jos sinulla on paljon sanottavaa jostain asiasta, perusta sometili ja ala tehdä kontenttia! Tiktokia selailemalla pääset aika pian kärryille siitä, minkälaiset sisällöt trendaavat juuri nyt. Tämä ei ole nopea tie, vaan uskollisen seuraajakunnan saaminen vaatii paljon työtä. Tekeminen on kuitenkin varmasti hauskaa! Älä kuitenkaan levitä virheellistä tai paikkansapitämätöntä tietoa, sitä tehdään maailmassa jo liikaa.
5) Omaisuuden vuokraus
Onko sinulla esimerkiksi ylimääräistä huonetta, jota voisit aika ajoin vuokrata Airbnb:ssä? Mahdollisimman instagrammablella sisustuksella pääset vielä varmemmin mahdollisten vuokralaisten tutkan alle. Myös upeat asusi saavat enemmän käyttöaikaa, kun vuokraat niitä esimerkiksi Robes Rentalissa. Myös kodinkoneita tai muita harvemmin käyttööntulevia laitteita voi laittaa vuokralle esimerkiksi Torissa.
Ennen side hustlauksen aloittamista on toki elintärkeää selvittää omalta työnantajalta mahdollisuudet side hustlaukseen: sivutyötä pitäisi pystyä tekemään niin, ettei päätyö häiriinny siitä. Huolehdi myös asiat kuntoon verottajan kanssa. Lisäksi tärkeää on arvioida sivuhommien vaikutus arkeen ja omaan jaksamiseen: ajatuksena oman sivubisneksen pyörittäminen tuntuu usein täysin tehtävissä olevalta, mutta todellisuus on se, että myös se vie paljon aikaa ja energiaa. Kuinka paljon sinulla arjessa niitä on päätyön hoitamisen lisäksi? Kun nämä kolme asiaa ovat selkeitä, niin hustlaamaan vaan!