Neljä keinoa resilienssisi vahvistamiseen töissä
Nyt puhutaan psyykkisestä palautumiskyvystä eli resilienssistä! Resilienssi on myös joustavuutta, muutoskyvykkyyttä ja kykyä palautua kriiseistä. Se on myös jatkuvasti muuttuvassa yhteiskunnassa merkittävä työelämätaito.
Usein resilienssin osalta kuulee uskottavan, että sitä joko on tai ei, ikään kuin tietty määrä resilienssiä olisi ammennettu jokaiselle genetiikan ja kasvatuksen myötä, eikä tämän jälkeen asialle olisi enää mitään tehtävissä. Tämä ei ole totta! Resilienssiä voi harjoittaa ja vahvistaa siinä missä muitakin kykyjä ja taitoja. Se on työelämässä tärkeää, sillä muutoksia tapahtuu paljon suuressa osassa organisaatioita: niistä oppimiseen ja niihin sopeutumiseen on syytä panostaa. Tässä neljä keinoa, joiden avulla voit vahvistaa resilienssiäsi työssä.
1) Panosta hyvinvoimiseen
Ravinto, uni, liikunta, sosiaaliset suhteet - kokonaisvaltaisesti hyvinvoiva ihminen pystyy mukautumaan ikäviin muutoksiin ja palautumaan niistä huonosti voivaa paremmin. Syö riittävästi, värikkäästi ja vitamiinipitoisesti ravintorikkaita ruokia suosien. Mene useimmiten samaan aikaan nukkumaan ja pyri myös heräämään samaan aikaan kuin yleensä - myös viikonloppuna. Liiku riittävästi ja ilon kautta. Tapaa ystäviä ja läheisiä. Tee itsellesi myös paljon kivoja juttuja: hoida, hemmottele, puhu kauniisti, katso arvostavasti.
2) Kehitä minäpystyvyyden tunnettasi
Minäpystyvyys tarkoittaa ihmisen uskoa tai luottamusta siihen, että hän onnistuu toimimaan tietyllä tavalla ja selviytymään erilaisista haasteista. Osataksesi ohjata mieltäsi ja toimintaasi erilaisissa työtilanteissa, on tärkeää muistaa, millä lailla olet toiminut aiemmin vastaavissa tilanteissa ja ovatko nämä tavat olleet onnistuneita vai oppimiskokemuksia. Lisäksi minäpystyvyys voi kehittyä sosiaalisen vertailun tai ympäristöstä tulleen palautteen kautta. Mieti ainakin seuraavia asioita:
Milloin viimeksi selvisin haastavasta työtilanteesta hyvin? Miten silloin toimin?
Milloin onnistuin selviämään vastoinkäymisestä hyvin? Mitä silloin tapahtui?
Olenko joskus nähnyt, kun kollegani on ollut haastavassa tilanteessa selviten siitä lopulta hyvin?
Millaista positiivista palautetta olen saanut töissä tai työn ulkopuolella? Milloin viimeksi minuun on uskottu ja minua on kannustettu?
3) Vahvista optimismiasi
Myönteinen ajattelu vaikuttaa jaksamiseen ja vaikeista kokemuksista palautumiseen. Toksinen positiivisuus tai “good vibes only” -ajattelu ei ole tässä avain onneen, vaan optimismia voi vahvistaa myös pienen keinoin. Voit työpäivän päätteeksi miettiä kolme kivointa asiaa, mitä päivän aikana tapahtui. Sen sijaan, että listaat mielessäsi piirteitä, jotka kollegassa ärsyttävät, voitkin haastaa itseäsi miettimään kaksi asiaa, jotka tekevät hänestä hyvän kollegan. Ikävistä kokemuksista ei tarvitse aina löytää hopeareunusta, mutta aina voi kokeilla, voiko tilanteesta löytää edes jotain hyvää.
4) Älä usko kaikkea mitä ajattelet
Mielen hyvinvoinnin kannalta on yleisestikin tärkeää erottaa omat ajatukset ja faktat toisistaan. Uskomuksesi erityisesti omista esteellisyyksistäsi töissä ansaitsevat hieman haastamista! Ota haaste vastaan: joka kerta kun huomaat seuraavan viikon aikana ajattelevasi “En pysty tähän” tai “Tämä ei ole minun vahvuusaluettani”, kysy itseltäsi miksi. Miksi ajattelen, etten pysty tähän, miksi tämä ei olisi minun vahvuusaluettani - ja voisiko se olla? Ajatukset ja uskomukset itsestämme voivat olla syvällä, ja niillä voi olla kipeitä juuria, joiden avaamiseen tarvitaan hiukan enemmän aikaa. Toisinaan kuitenkin tilanteessa voi auttaa kun muistaa, että ajatukset ovat vain ajatuksia ja niitä ohjaat sinä.
Työympäristössä toimiessa on lisäksi hyvä tietää, että myös työyhteisöllä on oma resilienssinsä. Tämä koostuu siitä, miten yhteisönä suhtaudutte teitä koskeviin muutoksiin ja vastoinkäymisiin, kuinka sopeudutte niihin ja kuinka selviätte niistä. Vaikka resilientin työkulttuurin rakentaminen lähteekin johtamiskulttuurista ja organisaation ihmiskäsityksestä, on jokaisella työyhteisön jäsenellä myös mahdollisuus vaikuttaa siihen. Se, miten vastoinkäymisiin yksilönä suhtaudut ja millaista ilmapiiriä yhteisöön luot muutosten keskellä, vaikuttaa koko yhteisöön. Yhteiseen vastoinkäymisistä palautumiseen tarvitaan kaikkia!