Näin lisäät psykologista turvallisuutta tiimissäsi
Uskaltaisin veikata, että juuri kukaan työelämässä mukana oleva ei ole voinut välttyä viime vuosina psykologisen turvallisuuden käsitteeltä. Psykologinen turvallisuus tarkoittaa tiimissä tai työympäristössä sellaista ilmapiiriä, jossa on turvallista ottaa sosiaalisia riskejä. Ja miksi siitä nyt puhutaan näin paljon? Moderni työelämä on jatkuvasti muuttuvaa: tiimien tulee kehittyä, sopeutua, palautua, uudistua ja ottaa riskejä. Työntekijöiltä odotetaan paljon, ja että heidät saadaan käyttämään koko potentiaalinsa, heille täytyy luoda sen käyttämiseen ja esiintuomiseen turvallinen tila: tätä tukee ilmapiiri, jossa voit heittää ilmoille erikoisimmatkin ideasi ja keskeneräiset ajatuksen aihiosi ilman pelkoa ivallisesta suhtautumisesta tai epärakentavasta kritiikistä.
Kuka tämän ilmapiirin luomisesta sitten vastaa? Tiiminvetäjä tietenkin, mutta myös koko tiimi. Jokaisella on vastuu siitä, millaista ilmapiiriä ympärilleen luo. Tässä muutama vinkki siihen, kuinka mahdollistatte psykologisen turvallisuuden kehittymisen tiimissänne!
Luokaa tiimille pelisäännöt. Miettikää, mitä tiiminne tarvitsee turvallisen ilmapiirin ylläpitämiseksi. Pohtikaa esimerkiksi, kuinka haluatte käsitellä tiimissä onnistumisia ja epäonnistumisia. Kuinka annatte toisillenne palautetta? Kuinka rakentava kritiikki teillä esitetään? Kuinka annatte tilaa toisillenne? Miten mahdollistatte oppimisen toisiltanne?
Pyrkikää avoimeen vuorovaikutukseen ja läpinäkyvyyteen. Yksi psykologisen turvallisuuden kulmakivistä on luottamus. Jos tiimissänne on epäluottamusta, voi psykologisen turvallisuuden rakentaminen olla hankalaa. Vuorovaikuttakaa siis avoimesti ja vilpittömästi ja huolehtikaa, että kaikki pääsevät keskusteluihin mukaan. Erityisesti esihenkilön on tärkeää huomioida myös läpinäkyvyysnäkökulma: huolehdi siitä, että tehtävänjaot ynnä muut vastaavat asiat perustellaan tiimille selkeästi ja läpinäkyvästi.
Arvostakaa erilaisuuttanne. Vaikka usein tuntuu, että työnteko olisi miljoona kertaa helpompaa jonkun samalla lailla ajattelevan ja toimivan kanssa, kannattaa vaan uskoa ja luottaa siihen, että lopputulos on sitä parempi, mitä erilaisimmilla ajattelutavoilla sitä on työstetty. Kun tunnette toisenne ja ymmärrätte toistenne tapaa työskennellä, yhteinen sävel kyllä löytyy. Erilaisuuden arvostaminen tarkoittaa sitä, että annat toisille tilaa olla sellaisia kuin he ovat, suhtaudut heihin kunniottavasti ja kohtelet arvokkaina tiiminjäseneninä. Ilman silmienpyörittelyä tai arroganssia.
Luokaa kohtaamisen paikkoja. Tämä on tärkeää varsinkin monipaikkaisille tai paljon etätöitä tekeville tiimeille! Kohtaamisten ei tarvitse kestää kauan tai niiden vuoksi ei tarvitse aina matkustaa: esimerkiksi viisiminuuttinen kuulumistenvaihto viikkopalaverin alkuun pienemmissä ja viikoittain vaihtuvissa porukoissa tekee jo paljon!
Puhukaa virheistä avoimesti. Virheitä sattuu ihan kaikille ja psykologisesti turvallisissa tiimeissä niistä voidaan puhua ääneen. Tämä vinkki pääosin esihenkilölle, mutta miksei muillekin: ole hyvin tarkkana, kuinka nostat virheet esiin ja kuinka niistä puhut. On tärkeää nostaa virheet esiin oppimisen kokemuksena ja huolehtia, ettei kukaan menetä kasvojaan tai joudu paheksunnan kohteeksi näitä käsitellessä. Käsitelkää virheet heti ja napakasti, oppikaa ja menkää eteenpäin.
Antakaa palautetta. Luokaa tiimiinne vahva palautteenantamisen kulttuuri. Kun joku onnistuu, nostakaa se esiin. Pienimmistäkin asioista voi mainita, kehaista ja oppia itsekin. Tämä ei ole iso vaiva, mutta kantaa hedelmää pidemmällä aikavälillä. Myös kritiikin antaminen vahvan palautekulttuurin tiimissä tulee helpommaksi ja sitä on myös helpompi vastaanottaa.
Kuunnelkaa toisianne. Viimeisimpänä, muttei lainkaan vähäisimpänä on kuuntelemisen tärkeyden painottaminen tiimissä. Jokaiselle on tärkeää tulla nähdyksi ja kuulluksi, joten älä päsmäröi, älä puhu päälle: anna tilaa, että kaikki saavat tasapuolisesti äänensä kuuluviin.
Kuten huomaat, psykologisen turvallisuuden rakentaminen tiimiin ei ole rakettitiedettä, vaan ihan perusinhimillistä ryhmässä käyttäytymistä. Työntekijät, jotka kokevat tiiminsä ilmapiirin psykologisesti turvalliseksi, ovat tutkitusti sitoutuneempia työnantajaansa ja suoriutuvat ja oppivat työssään muita paremmin. Jos aihe kiinnostaa, suosittelen tutustumaan esimerkiksi Nina Rinteen “Rohkea organisaatio - turvallinen työyhteisö menestyy” (Alma Talent) -kirjaan!