Moka ja siitä yli pääseminen
”Moka on lahja”, sanotaan. Voi olla, mutta keskellä pahinta myrskyn silmää se harvoin tuntuu varsinaiselta lahjalta. Mokaaminen työkontekstissa saa epäilemään omaa ammattitaitoa ja tuntuu nöyryyttävältä. Ikään kuin olisit sekä pettänyt palkkasi maksavan tahon että tuhonnut urakehityksesi ja menettänyt kasvosi ikuisiksi ajoiksi. Jos sinulla on ns. tilanne päällä, tämä tuskin lohduttaa, mutta sanon silti: tilanne ei ole niin paha kuin luulet. Jos olet ottanut riskin ja mokannut, voit lohduttautua sillä, että työnantajasi todennäköisesti tietää, että ilman riskejä tulee harvoin menestystäkään. Jos olet valmistautunut huonosti ja mokannut: tee ensi kerralla paremmin. Ja vielä kolmantena: kaikki mokaavat joskus. Alla viisi voima-ajatusta häpeän suossa rämpimiseen, toivottavasti joku niistä auttaa!
1) Saat mokasta hyvät opit, joista voi olla iloa myös jatkossa.
Mokata saa, mutta samaa mokaa ei kannata tehdä kahdesti. Sen sijaan, että murehdit tapahtunutta, palastele tilanteeseen johtanut tapahtumaketju päässäsi, tunnista kohdat jotka johtivat mokaamiseen, ja olet seuraavalla kerralla vastaavassa tilanteessa viisaampi ja parempi työntekijä. Kun sinulta seuraavan kerran esimerkiksi rekrytointihaastattelussa kysytään työelämässä saatuja oppeja, usein kantapään kautta saadut oppimistarinat ovat kaikkein vaikuttavimpia.
2) Tunnusta tapahtunut ja siirry eteenpäin.
“Nyt kävi näin” on ihan toimiva voimalause. Vaikka nolostuksessa piehtarointi houkuttaisi enemmän, pahimman häpeänpunan liennyttyä kannattaa muistaa, että mennyttä ei voi muuttaa. Nyt kävi näin.
3) Moka on useimmiten suurimmillaan sinun päässäsi.
Jos et ole aiheuttanut esimerkiksi globaalia turvallisuusuhkaa tai vuotanut erittäin salaisia tietoja eteenpäin, moka on todennäköisesti suurin omassa päässäsi. Kuten sanotaan, ihmiset ovat useimmiten huomattavasti kiinnostuneempia omista asioistaan kuin toisista: se pätee tässäkin.
4) Se, että mokasit, ei määrittele sinua ihmisenä.
Teit mokan. Se ei määrittele sinua tai kerro sinusta ihmisenä yhtään mitään. Ihminen ei ole kone ja mokia sattuu: se, että mokasit kerran, ei tarkoita, että olisit huolimaton, osaamaton, laiska tai mitään muutakaan. (Toki jos teet saman mokan useasti, voit ehkä tutkailla omia toimintatapojasi tarkemmin.)
5) Tämäkin menee ohi.
Tämäkin – niin kuin kaikki muukin – menee ohi. Hetken myrskyää, ja sitten laantuu. Häpeä haihtuu kyllä, ja jonkin ajan kuluttua tämäkään ei tunnu enää niin pahalta.
Kannattaa myös muistaa, että jaettu häpeä on usein pienempi häpeä: mokan aiheuttamien tuntojen kertominen kollegalle, esihenkilölle tai ystävälle vie tilanteesta pahinta nolousterää pois. Älä jää siis murehtimaan yksin.
Eteenpäin siis!