Kuuluvatko tunteet työpaikalle?
Helppo vastaus: kuuluvat ne! Olennaisempi kysymys on se, miten tunteisiin työpaikalla suhtaudutaan, koska tunteiden huomioimisella työympäristössä on havaittu olevan positiivinen yhteys sekä työntekijöiden hyvinvointiin että organisaatioiden tehokkuuteen. Tunteiden johtaminen on siis tärkeää, eikä se ole ainoastaan johdon vastuulla, vaan hyvin tunnejohdetussa organisaatiossa jokainen ymmärtää vastuunsa omista ja kollegan tunteista.
Tärkeät asiat ymmärtää: ilo on hyvästä, mutta negatiivisetkin tunteet toimivat oikein valjastettuna eteenpäin vievänä voimana, mikäli ne käsitellään työympäristössä oikein. Toiseksi on on ymmärrettävä tunteiden ja tunteenmukaisen käyttäytymisen ero: on ok olla työpaikalla turhautunut, mutta sen osoittaminen kiukuttelemalla ei ole. Kolmanneksi ehkäpä tärkein pointti: tunteet tarttuu! Tämä johtuu aivojen peilisoluista, joiden avulla tulkitsemme toisen tunnetilaa - ja usein myös omimme se itsellemme. Emme tulkitse toisen tunteita pelkästään kasvojen ilmeiden avulla, vaan myös muun muassa eleiden, kehonkielen ja puheen rytmityksen kautta: siksi tunteita voi olla usein vaikea peitellä. Ja siksi tunteiden säätely onkin keskeinen työelämätaito: älä epähuomiossa tartuta omia huonoja vibojasi muihin.
Miten tunteita sitten säädellään töissä? Itsehillinnän harjoittelu on olennaisin asia varsinkin temperamenttisimmille: opettele tunnistamaan jo ennusmerkeistä ne tilanteet, kun tunteiden säätely on hankalaa. Kun tunnet hermostuvasi, rauhoita itsesi tai poistu tilanteesta. Sanoita tilanne itsellesi ja tarvittaessa muille: oman tunteen ääneen toteaminen usein rauhoittaa jo itsessään. Voit myös miettiä miksi reagoit tilanteeseen niin kuin reagoit. Ota tilanne haltuun päättämällä käsitteletkö asian heti, vai siirrätkö sen käsittelyn myöhemmäksi. Tämän jälkeen siirry eteenpäin. (Ja kun päätät siirtyä eteenpäin, niin todellakin siirry - ei enää vellomista.)
Kuinka sitten toimitaan, kun kollegalta menee hermo? Tunnesignalointi auttaa tässäkin. Ole rauhallinen, tartuta tyyneyttä. Anna tilaa ja pyydä kollegaa elaboroimaan sitä, mikä tunnereaktion aiheutti. Kun tunne on kohdattu ja käsitelty, jatkakaa eteenpäin.
Ei sen vaikeampaa!