2.1.2024
Gigin hyvinvointitärpit: auta muita, voi hyvin
Karkeasti ja mutkat suoriksi vetäen: työikäinen suomalainen voi tällä hetkellä vähän huonosti. Työelämässä mielenterveyspoissaolot ovat kasvussa, olemme väsyneitä, kuormittuneita ja ahdistuneita - toki jos maailman tilaa katsoo, se ei ole mikään ihme. Mutta silti. Mittaamme urheilusuorituksia parantaaksemme suoritustamme ja palautuaksemme paremmin, kuuntelemme self-help-podcasteja, tutkimme aamuisin Oura-dataa, dippaamme avannoissa rauhoittamassa levotonta mieltä: hyvin voiminen ei ole koskaan ollut näin helppoa, ja silti. Vai juuri siksi?
Ihminen on sosiaalinen olento, laumasielu, erinäisissä yhteisöissä ja niiden myötävaikutuksessa ihmiseksi kasvanut persoona. Voiko ollakin, että jatkuva omaan napaan, omaan henkilökohtaiseen kehittymiseen ja omiin HRV-käyriin tuijottaminen onkin se, joka auttaa meitä voimaan huonosti? Mitä kävisi, jos kääntäisimme katseen itsemme ulkopuolelle?
Auttamisen ja hyvinvoinnin välistä yhteyttä on alettu tutkia viime vuosina, ja auttamisen vaikutukset ihmismieleen näyttävät hyviltä. Tutkimuksissa on havaittu muun muassa negatiivisten stressin vaikutusten vähenemistä sellaisina stressaavina päivinä, jolloin ihminen auttaa muita. Syitä tähän on katsotaan olevan huomion kiinnittymisellä muualle kuin omiin ongelmiin, oman merkityksellisyyden tunteen kasvulla, oksitosiinitason nousulla (muiden auttaminen tutkitusti nostaa myös sitä), dopamiinitason kasvulla (muiden auttamisesta saatu palkitseva tunne nostaa dopamiinitasoa), sekä myötätunnon kokemuksen stressiä alentavalla vaikutuksella. Voit lukea lisää täältä.
Frank Martela puolestaan lanseerasi vuonna 2017 Ylen kolumnissaan strategisen auttamisen käsitteen, joka toimii edelleen: auttamisen kannattaa olla strategista ja itsevalittua niin, että ihminen voi itse valita ne auttamisen tavat, jotka tuntuvat itselleen sopivilta ja joissa oma panostus tuottaa suurimman hyödyn.
Kokeile siis seuraavan kerran henkilökohtaista kehittymistä edesauttavan teon sijaan auttaa kaveria - tai hyppää heti auttamisen syvään päähän ja ilmoittaudu mukaan vapaaehtoistoimintaan. Apua ja ideoita tähän löydät esimerkiksi Vapaaehtoistyö-sivulta. 2024 olkoon strategisen auttamisen vuosi!