4.1.2024
Empatia - HR:n hälinää vai oikeasti tulevaisuuden tärkein työelämätaito?
Arvasit oikein, Gigin mielestä tärkein työelämätaito tietenkin! Empatiakyky tarkoittaa karkeasti määriteltynä taitoa osata ajatella mitä toinen tuntee. Ja mitä muuta nämä vaikeat ajat enemmän tarvitsisivatkaan! Työikäiset ovat kuormittuneita, uupuneita, ylistimuloituneita ja kokevat valtavaa menestymisen painetta - jos et ymmärrä kohderyhmän sisäistä maailmaa, voi sen johtaminen tai kollegiaalisen tuen tarjoaminen käydä erittäin hankalaksi. Ja mitä sen ymmäryksen kartuttaminen vaatii? Juuri sitä, mitä me 2020-lukulaiset tietotyöläiset kaikkein eniten kaipaamme, mutta jota emme nykyelämäntavoilla helposti saavuta: läsnäoloa, keskittymistä, kuuntelemista ja kuulemista - eli sellaista tekemistä, jonka aikana ei voi lukea samalla Teams-viestejä tai vastata whatsapp-ryhmän viesteihin.
Mutta ei hätää! Gigi on listannut muutaman neuvon empatiataitojen kartuttamiseksi.
1) Ole kiinnostunut.
Okei, ei ehkä helpoin aloitus, mutta tärkeä lähtökohta. Ihmisethän ovat lähtökohtaisesti kiehtovia ja kiinnostavia tyyppejä, ja jokaiselta löytyy hauskoja anekdootteja, outoja mielenkiinnon kohteita tai erikoisia sattumuksia elämän varrelta. Teennäinen kiinnostus näkyy metrien päähän, joten panosta oikeasti keskusteluhetkeen kollegan tai työntekijäsi kanssa: who knows, saatat vaikka oppia jotain. Ihan jo pelkkä kepeästi heitetty “Minkälaiset asiat sinua kiinnostaa?” -kysymys poikii usein jo varsin hauskan keskustelun.
2) Muista samankaltaisuuden harha.
Empatiaa on helpompaa tuntea ihmistä kohtaan, jonka kokee kanssaan samanlaiseksi. Vähän tylsä ja tavallaan itsestään selvä fakta, mutta supertärkeä asia tiedostaa. Jos sinun on vaikea ymmärtää mitä toinen ajattelee, se ei tarkoita automaattisesti, että toinen on hankala tyyppi - hän on vaan erilainen kun sinä. Gigin ohjeistus on tässä kohtaa hypätä kohtaan 1).
3) Panosta psykologiseen turvallisuuteen.
Empaattinen työympäristö vaatii luottamuksellista ilmapiiriä, ja luottamusta löytyy psykologisen turvallisuuden työyhteisöistä. Kunnioita jokaista, hyväksy epäonnistumiset oppimisen paikkoina, uskalla esittää itse tyhmiä kysymyksiä (varsinkin, jos olet johtavassa roolissa), luo kulttuuria, jossa uskalletaan olla eri mieltä - perusjutut, tiedät kyllä. Jos tämä ei ole kunnossa, ei kukaan uskalla puhua töissä myöskään omista tuntemuksistaan. Muista myös, että psykologisen turvallisuuden rakentaminen ei ole vain johdon tai esihenkilön vastuulla, vaan jokaisella tiimin jäsenellä on siinä merkittävä rooli.
4) Analysoi omia vuorovaikutustilanteitasi.
Miksi vuorovaikuttaminen jonkun ihmisen kanssa tuntuu vaikealta? Millä lailla yleensä toimit haastavassa vuorovaikutustilanteessa? Onko se tapa toimiva, vai voisitko kokeilla jotain muuta? Kuinka voisit paremmin ymmärtää toista osapuolta konfliktitilanteessa?
5) Kuluta kulttuuria.
Lue kirjoja, katso elokuvia, käy teatterissa! Tämä on hyvä vinkki oikeastaan ihan mihin vaan, mutta erittäin kivana bonuksena nämä kehittävät myös tunnetaitoja ja empatiaa.